Съединените щати са дали съвсем ясен сигнал на германското правителство,

...
 Съединените щати са дали съвсем ясен сигнал на германското правителство,
Коментари Харесай

САЩ са дали зелена светлина на Бундесвера да изпрати танкове "Леопард" на Украйна

 Съединените щати са дали напълно явен сигнал на немското държавно управление, че няма да имат нищо срещу Бундесверът да даде на Украйна бойни танкове Leopard 2. Това заяви Франкфуртер алгемайне цайтунг (FAZ), като се базира на двама източници с достъп до поверителна информация. Според информацията, оповестена от реномираното немско издание, съветникът по сигурността на президента на Съединени американски щати Джейк Съливан е уведомил за това съветника по външната политика на канцлера Йенс Плетнер през октомври.
 
Източникът на FAZ твърди, че Съливан е споделил по телефона на Плетнер, че Америка ще се радва, в случай че Германия достави Leopard 2, само че че би трябвало да го направи по своя самодейност. Уточнява се, че Вашингтон не изисква от Германия да прави такива доставки. Втори източник на Франкфуртер твърди, че през октомври Съливан е алармирал на Плетнер, че ще бъде " добре ", в случай че Германия даде " леопардите ".
 
Федералното държавно управление не е отрекло информацията за " совалките " по оста Съливан - Плетнър. Говорител на немското държавно управление съобщи, че то е " в непрекъснат контакт със съдружниците, изключително със Съединени американски щати, по отношение на взаимните старания за поддръжка на Украйна ". А немският канцлер Олаф Шолц нееднократно е подчертавал, че страната му работи в унисон с най-близките си съдружници. Досега Съединени американски щати не са доставили на Украйна бойни танкове от западен вид.
 
Въпреки това специалистите настояват, че има мощни причини в интерес на даването на немски танкове за Украйна. Leopard 2 е общоприетият танк на полската войска. Така че Киев може да обслужва машини от този вид непосредствено през украинската граница в Полша. При доставка на американски танкове това би било невероятно.
 
Германия неотдавна съобщи първата система за противовъздушна защита IRIS-T. На 19 септември Украйна получи от Германия ракетни установки Mars II и бронетранспортьори Dingo. При бойните танкове обаче досега имаше проблем. Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че страната му не изпраща на Украйна танкове Leopard 2, с цел да предотврати " разширението на мащабите на войната ".
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР